Какви са правилата за гаражите?С.К., София В надземните етажи на жилищна

...
Какви са правилата за гаражите?С.К., София В надземните етажи на жилищна
Коментари Харесай

Гаражите са подчинени на строги технически и законови правила

Какви са разпоредбите за гаражите?

С.К., София

 

" В надземните етажи на жилищна постройка с изключение на жилища могат да се построяват и ателиета и кабинети за самостоятелна креативна активност, а в първия етаж, в полуподземния етаж или в подземния етаж - гаражи или места за паркиране, по изключение трафопостове, както и други обекти и уреди на техническата инфраструктура при спазване на санитарно-хигиенните, противопожарните и другите механически условия и на нормите за сигурност ". Това е записано в настоящия закон за устройство на територията (ЗУТ). 

Още от тази наредба излиза наяве, че гаражът има своята независима роля, както и че той не може да съществува, в случай че не дава отговор както на законови, по този начин и на механически правила. Един гараж може да бъде издигнат посредством присъединяване в колективен градеж или посредством отстъпено единствено право на градеж върху имот, благосъстоятелност на общината, страната, компания или частно лице. Той може да бъде добит посредством всички известни способи - подаяние, покупко-продажба, подялба, завещание. Гаражът може да е и обект единствено на наемен контракт. Той е независим неподвижен парцел за разлика да вземем за пример от мазето или тавана, които са прилежащи елементи. В този смисъл той може да бъде продаван и купуван настрана, да бъде даван чартърен, да се разпорежда на един или различен съделител при подялба, да е обект на наследство и така нататък

Закон за устройство на територията планува специфични правила за новите здания. За тях има експлицитна норма, че " нужните гаражи и места за паркиране наложително се обезпечават в рамките на урегулирания аграрен парцел ".

Изключения от това правило се позволяват от органа, който следва да издаде разрешението за градеж, когато нормативно нужните гаражи и места за паркиране не могат да бъдат обезпечени в рамките на урегулирания аграрен парцел заради механически или нормативни аргументи. Такива аргументи могат да са размери и/или надолнище на урегулирания аграрен парцел, хидрогеоложки условия, санитарно-охранителни зони и други

Когато урегулираният аграрен парцел е обща част към постройка - етажна благосъстоятелност, нужните места за паркиране могат да бъдат обезпечени и в свободната дворна повърхност. Това става посредством разпределение на използването на част от дворното място от общото заседание на етажните притежатели при съблюдаване на нормативите за минималната наложително озеленена дворна повърхност. Когато земята, върху която е построена жилищната постройка, не е със статут на обща част по закона за собствеността, то тогава паркирането се обезпечава посредством разпределение на използването върху тази част от свободната дворна повърхност, която не е нужна за използването на постройката по предопределение.

През 2021 година бе въведено особено предписание, съгласно което подземното паркиране в здания, ситуирани в прилежащи урегулирани парцели, може да се реализира посредством общ достъп въз основа на контракт в нотариална форма, подписан сред другите притежатели и/или носители на правото на градеж върху прилежащите урегулирани парцели. Входовете и изходите, местата за маневриране и други, които служат за общо прилагане, са общи елементи на притежателите (съсобствениците) на прилежащите подземни паркинг-гаражи, които обслужват, и се дефинират с капиталовите планове, разпорежда Закон за устройство на територията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР